Hónap képe-archívum-szept

A HÓNAP KÉPE
SZEPTEMBER-OKTÓBER 

 

A zsidó újév (ros ha-sana, rojs hasono) és az engesztelőnap
(jom kipur, jojm kiper)
 jelképei a szegedi új zsinagóga üvegablakain

  • Az újév és az engesztelőnap parancsa a Tóra
    Emor hetiszakaszában 

(23) És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: (24) „Szólj Izráel fiaihoz, mondván: «A hetedik hónapban, a hónap első napján legyen nektek szombati nyugalom, emlékeztető harsonamegszólaltatás, szent gyülekezés. (25) Semmi nehéz munkát ne végezzetek, és mutassatok be tűzáldozatot az Örökkévalónak.»”

(26) És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: (27) „Azonban e hetedik hónap tizedikén van az engesztelés napja, szent gyülekezés legyen ez nektek, és sanyargassátok lelketeket; és mutassatok be tűzáldozatot az Örökkévalónak. (28) Semmi munkát ne végezzetek ugyanezen a napon, mert engesztelés napja az, hogy engesztelést szerezzetek számotokra az Örökkévaló, a ti Istenetek színe előtt. (29) Mert minden személy, aki nem sanyargatja meg magát ugyanezen a napon, irtassék ki népéből. (30) És minden személy, aki végez bármely munkát ugyanezen a napon, ki fogom pusztítani azt a személyt népe közül. (31) Semmi munkát ne végezzetek; örök törvény ez nemzedékeiteken át minden lakhelyeteken. (32) Szombat nyugalma legyen ez nektek és sanyargassátok lelketeket; a hónap kilencedikén este, estétől estig üljétek ünnepeteket.

Leviticus/Mózes III. könyve 23,23–32,
az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat 1907-es Biblia-fordításából 

​A honlap látogatóinak figyelmét felhívjuk a Bartók Rádióban, 2012. szeptember 30-án, vasárnap 15 óra 5 perckor kezdődő zenei-liturgikai ismeretterjesztő műsorra. A Beszélgetések az egyházzenéről című sorozatban ez alkalommal Verő Tamás főrabbival (Budapest, Frankel Leó utcai zsinagóga) és Földváry Miklós István liturgiatörténésszel (ELTE BTK Latin Tanszék/LFZE Egyházzene Tanszék) Déri Balázs zenetudós, a Magyar Egyházzene című folyóirat felelős szerkesztője, a sorozat műsorvezetője beszélget az őszi zsidó ünnepekről és azok keresztény párhuzamairól.

Új hozzászólás

Szövegszerkesztő

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.