Digitális forrásgyűjtemény

 
A Liturgiatörténeti Kutatócsoport Digitális Forrásgyűjteménye (a továbbiakban röviden: gyűjtemény) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Ókortudományi Intézetének Harmatta János Könyvtárához tartozik, és a Vallástudományi Központ Liturgiatörténeti Kutatócsoportjának munkatársai gondozzák.
     ​Célunk, hogy a gyűjteményben őrzött digitális másolatokhoz minél több érdeklődő minél könnyebben hozzáférjen. A másolatok fölött azonban jogi értelemben a megfelelő kéziratot vagy nyomtatványt őrző könyvtár rendelkezik. A gyűjteményt ezért kizárólag kutatási céllal és csak magánszemélyek használhatják, tartalmát nem másolhatják, mások számára hozzáférhetővé nem tehetik, és belőle származó képeket nem publikálhatnak sem elektronikus, sem nyomdai úton. Megköszönjük, ha azok, aki a gyűjteménynek hasznát veszik, publikációikban nem mulasztanak el hivatkozni erre.
     ​A megvásárolt források beszerzését előbb az OTKA K 78680 (Középkori pontifikálék Magyarországon) kutatási projekt tette lehetővé, majd a folytatást az OTKA K 109058 (A nyugati liturgia változatainak kutatása).
A forrásgyűjtemény használatáról bővebben →itt.
 
A digitális gyűjteményben való tájékozódást a katalógus segíti. A katalógust egy Microsoft Excel-formátumú táblázatban rögzítjük, 10 pt-os Calibri betűkkel, kivéve a középre rendezett, félkövér rovatfejet. Internetes változatát a gyűjtemény gyarapodásával összhangban havonta frissítjük. Kifejezett célja, hogy a kutatás szempontjából releváns, egységes szempontok szerint írja le, tegye többféleképpen rendszerezhetővé és kereshetővé az állományt. A jegyzék nyelve angol, csak a tulajdonnevek és az eredeti forrásokból származó részek latinok, illetve egyéb nemzeti nyelvűek. Ha egy adat elméletileg létezik, de nem ismerjük, akkor ezt (?) jelzi, és ugyanez a jelzés áll a bizonytalan hitelességű, csak föltételezett vagy nem ellenőrzött adatok után. Ha az adat nem egyszerűen ismeretlen, hanem objektíve nem létezik, azt a cellában elhelyezett — jelzés adja tudtul.
A katalógus használatáról bővebben →itt.
 
 
Az egyes forrásokban való tájékozódást és a források összevetését a mutató segíti. A mutatót egy Microsoft Excel-formátumú táblázatban rögzítjük, a katalógusnak megfelelő betűkkel. A források földolgozásával összhangban havonta vagy gyakrabban frissítjük. A mutató célja, hogy megkönnyítse az egyes források tartalmának áttekintését, a tartalmi összetevőikre való egységes hivatkozást, az egyes ordók kikeresését. Ez különösen a pontifikále és a rituále tematikájához tartozó szertartásoknál jelent nagy segítséget, mert sem az nem egyértelmű, hogy egy-egy forrásban mely szertartások szerepelnek ezek közül, sem az, hogy milyen sorrendben, elrendezésben tartalmazzák őket a források.
A mutató használatáról bővebben →itt.
 
 
 

Gyűjtemény


(JELSZÓ SZÜKSÉGES:
foldvary.miklos[at]btk.elte.hu)

 

 

Új hozzászólás

Szövegszerkesztő

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.